Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om det nya vänortssamarbetet mellan Karlskrona och Chortkiv från stadens borgmästare. Foto: SVT

Här besöker ukrainska vänorten Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Skola, infrastruktur och sophantering stod på agendan när en en delegation från den ukrainska staden Chortkiv gjorde ett första besök i den blivande vänorten.

Det var i somras som den lilla staden Chortkiv i västra Ukraina sökte vänorter i Sverige. Karlskrona nappade och ska under besöket visa upp Rödebyskolan, avfalls- och återvinningsanläggningen Mältan och Litorina folkhögskola – utöver Marinmuseet och andra turistmål.

– Vi ska försöka implementera så mycket som möjligt när vi kommer tillbaka, säger Chortkivs borgmästare Volodomyr Shmatko till SVT Nyheter Blekinge under måndagen.

Vill återuppbygga

Tillsammans med Karlskrona som partner, hoppas Chortkiv även kunna ansöka om finansiering från Europeiska fonder för att bygga upp staden efter krigets förödelse.

– Vi kan till exempel lära oss om krishantering av dem, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn Nilsson om vad Karlskrona kan vinna på samarbetet.

I mars 2022 bröt Karlskrona vänortsavtalet med den ryska staden Baltijsk, för att visa solidaritet med Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.