Handlingarna som Svt ville ta del av gäller fallet Emmeli Olsson, som sköts till döds vid sin lägenhet på stödboendet Rosenbom. Foto: SVT

Vägrade lämna ut uppgifter – Karlskrona får bakläxa

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun får bakläxa efter att SVT Nyheter Blekinge överklagat ett sekretessbeslut från socialen. Handlingarna som SVT ville ta del av gäller fallet Emmeli Olsson, som sköts till döds i närheten av sin lägenhet på lågtröskelboendet Rosenbom.

SVT Nyheter ville förra året ta del av handlingar från socialförvaltningen i Karlskrona kommun. Handlingarna som skickades till journalisten var då så maskerade att endast rubrikerna i varje avsnitt syntes, med hänsyn till sekretess.

SVT hävdade att det borde finnas mer information i handlingen som inte skulle vara integritetskänsliga uppgifter, medan Karlskrona kommun ansåg att dem lämnat ut de uppgifter som gått att lämna ut.

SVT Nyheter Blekinge överklagade sekretessbeslutet till Kammarrätten i Jönköping, som nu alltså ger SVT rätt.

I domen konstaterar Kammarrätten att materialet i handlingarna innehåller känsliga uppgifter om den enskildes personliga förhållanden. Men i det efterfrågade materialet finns också ett flertal uppgifter som uppenbarligen inte omfattas av sekretess.

Karlskrona kommun får därför bakläxa och ska nu göra en ny bedömning av handlingarna.

Läs mer om fallet Emmeli Olsson här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#falletemmeli

Mer i ämnet