Karlskrona kommun ska kontrollera krogar i helgen, efter att coronafallen ökar bland unga. Foto: TT

Extra helgkontroll av Karlskronas krogar efter smittlarm

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge får alltfler konstaterade coronafall, och de flesta som smittas är i 20-29-årsåldern. En av orsakerna till det är ungas uteliv på stan, där man träffar olika sällskap, menar smittskyddsläkaren. Nu ska Karlskrona kommun kontrollera barer och krogar under lönehelgen.

De senaste två dagarna har 35 fall av covid-19 konstaterats i Blekinge, vilket är en ökning i paritet med hur det såg ut kring början av sommaren då Blekinge hade sin största topp.

– Det är för tidigt att säga om det är en andra våg, men det är anmärkningsvärt. Det är framför allt yngre vuxna vi ser nu, i 20-29-årsåldern, i sjukfallsstatistiken. Det har vi sett i rapporter från andra delar av landet också, att det är främst där smittan ökar, säger Bengt Wittesjö.

Karlskronas krogar ska kontrolleras

Som främsta platser där smittan sprider sig nu nämner Bengt Wittesjö krogar, omklädningsrum och personalrum.

– Det är det som framkommit efter våra intervjuer med de smittade, att de i många fall har varit ute och roat sig på kvällen och gått från krog till krog eller liknande, säger Bengt Wittesjö.

Enligt Sydöstran ska nu Karlskrona kommun kontrollera barer och krogar under fredags-och lördagskvällen – som infaller i samband med lön.

– Vi kollar trängsel, hur de möblerar och rutiner, säger Torbjörn Steen till tidningen, miljöinspektör på kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.