Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Blekinges Linda Krupke tog med ett mätinstrument till de båda bänkarna i Kalmar och Karlskrona. Se på klippet om du vill ta reda på vilken bänk som är längst! Foto: SVT

Bänkfajten är över – här finns landets allra längsta bänk

Uppdaterad
Publicerad

I Kalmar har man stoltserat med ha ”Sveriges längsta bänk”. Men nu har titeln utmanats av Karlskrona – efter en skyltkupp.

SVT:s reporter gav sig ut för att kontrollmäta de båda bänkarna.

På Gustav Vasa-bänken vid Kalmarsundsparken i Kalmar sitter en skylt som deklarerar att bänken är landets längsta, med sina 222 meter.

Men i veckan har en bänk i en annan kuststad gjort anspråk på titeln – nämligen den bänk som löper längs Borgmästarekajen i Karlskrona.

”Vill skipa rättvisa”

Att Blekingebänken faktiskt är längre var något som först uppmärksammades av två så kallade ”bänkaktivister” från Karlskrona, som satte upp en skylt på bänken med texten ”Sveriges faktiskt längsta bänk med en imponerande längd på 230 meter, så fuck Kalmar”. Något som BLT var först med att berätta om.

Bänkfajten mellan Karlskrona och Kalmar började med att bänkaktivister i Karlskrona satte upp en skylt, som bestämt slog fast att Kalmar inte är rekordhållare. Foto: SVT

De båda männen vill vara anonyma, men säger till SVT att de kände att de kände sig tvungna att agera.

– Det handlar om att vi är stolta över vår hemstad, och vet att vi har en längre bänk här än i Kalmar. Så vi vill skipa rättvisa genom detta, säger den ene.

I klippet ovan kontrollmäter SVT:s reporter båda bänkarna – och konstaterar att siffran på den nya Karlskronaskylten inte riktigt stämmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.