Hamburgarna var inte gjorda på kött från Parma, utan på kött från Storbrittanien. Foto: Miljökontoret i Sundsvall

Karlskrona varnas för italienskt matfusk

Uppdaterad
Publicerad

Parmesanosten var inte parmesanost och parmaskinkan var en billig variant av torkad skinka. En italiensk matmarknad som turnerar runt i Sverige misstänks för fusk och har märkt om flera livsmedel.

Nu slår miljökontoret i Sundsvall larm om matfusk på den italienska matmarknaden. De kommer till Karlskrona den 3-5 augusti.

– Vi har fått ett mejl från miljökontoret i Sundsvall och deras inspektionsrapport, säger miljöinspektör Ida Svensson på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Karlskrona.

Det var vid en oanmäld livsmedelsinspektion i Sundsvall på den italienska matmarknaden i förra veckan som miljöinspektörerna upptäckte flera felaktigheter med märkningen av de produkter som såldes.

Engelsk hamburgare

Det visade sig att en ost märkt som parmesanost var av den billigare sorten Grana Padano. En skinka såldes som parmaskinka,men var en billigare variant av lufttorkad skinka. Hamburgare som såldes som italiensk var i själva verkat gjord av kött från Storbrittanien.

Handlarna ändrade märkningen när miljöinspektörerna var på plats. I annat fall hade de riskerat saluförbud.

Kommer till Karlskrona

Miljökontoret i Sundsvall har nu skickat inspektionsrapporten till de kommuner som marknaden kommer att besöka i sommar. En av kommunerna är Karlskrona där den italienska matmarknaden kommer att finnas under den stora Skärgårdsfesten.

Kommer miljökontoret i Karlskrona att göra en oanmäld inspektion på Skärgårdsfesten?

– Sådana frågor kan vi inte svara på, då blir det ju inga oanmälda inspektioner, svarar Ida Svensson.

SVT Nyheter Blekinge har sökt arrangörerna till den italienska matmarknaden, men utan att lyckas få kontakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.