Foto: TT/privatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Karlskronafamilj på väg tillbaka till Florida på riskfyllda vägar

Uppdaterad
Publicerad

Fallna träd över vägarna, kaotisk trafik och brist på bensin. Familjen Sjöström från Karlskrona är nu påväg till sitt hem i Tampa i delstaten Florida efter att ha flytt från orkanen Irma och resan är inte helt riskfri.

När SVT Nyheter Blekinge når familjen Sjöström på telefon bryts linjen flera gånger. Täckningen är dålig eftersom de valt att ta småvägar istället för motorvägen för att undvika bilköer.

– Det är väldigt mycket trafik och ganska kaotiskt. Vi rullar sakta i ungefär 40 kilometer i timmen, säger Christina Sjöström.

Familjen Sjöström flyttade från Karlskrona till staden Tampa i delstaten Florida för ungefär en månad sedan och det blev en dramatisk start.

”Inte redo att åka tillbaka till Sverige”

Orkanen Irma, som beskrivs som en av de kraftfullaste orkaner som världen hittills skådat, såg till en början ut att ta sig rätt genom staden Tampa och familjen var orolig att behöva åka tillbaka till Sverige och Karlskrona.

– Vi hade ju precis bara börjat vårt äventyr här så vi var inte redo att åka hem till Sverige riktigt än. Så det var en oerhört lättnad när orkanen missade Tampa med några mil, säger Charlotta Sjöström.

Foto: Privat

Ovädret har nu tappat i kraft på sin väg upp över sydvästra Georgia och Alabama i USA, enligt en ny prognos. Efter fem nätter på evakueringsorten Georgia där de befunnit sig har nu familjen Sjöström påbörjat den 70 mil långa resan hem igen, en resa som vanligtvis tar fem timmar.

– Nu kommer det ta ungefär tio, tolv timmar. Det är fallna träd, det är trafikolyckor och bilar som står på vägarna.

Brist på bensin

Förhoppningen är att familjen Sjöström ska vara tillbaka i Tampa på onsdagskvällen och att barnen ska kunna fortsätta skolan på torsdagen.

– Skolorna har hört av sig att de ska öppna på torsdag igen och barnen vill ju tillbaka till sina skolor.

Men det är inte säkert att familjen kommer hinna hem i tid.

– Vi får se om vi kan och om vägarna tillåter det. Dessutom är det brist på bensin så vi hoppas att vi ska kunna hitta någonstans att tanka här på vägen, säger Charlotta Sjöström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet