Helikopter landar på korvetten Visby. Foto: Försvarsmakten

Karlskronafartyg kan ingå i insats i Persiska viken

Uppdaterad
Publicerad

Två Karlskronafartyg kan bli aktuella till en insats i Persiska viken, efter att Iran beslagtagit den brittiskt flaggade svenskägda tankern Stena Impero. Den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt vill skicka en europeisk skyddsstyrka till sundet, och enligt nyhetsbyrån Reuters har Sverige visat intresse för att delta, något som dock tillbakavisas av Utrikesdepartementet.

Sedan två år ingår två Visbykorvetter från Karlskrona i den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force (JEF), som enligt BLT nu kan bli aktuella att skickas ner till Persiska viken.

JEF består av enheter från Storbritannien, Skandinavien, Finland, Nederländerna och de baltiska länderna och ska snabbt kunna sättas in vid kriser runt om i världen. I styrkan ingår bland annat de två Visbykorvetterna HMS Karlstad och HMS Nyköping, som båda är stationerade i Karlskrona.

Men om det är just JEF som ska användas vid en eventuell insats i Persiska viken är i dagsläget oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer