Journalisten Mikael Ekman från Karlskrona uppges ha lagt en ”stående beställning” på arrangerade filmer och bilder från svenska nazister. Foto: SVT Arkiv/Martin Hult

Karlskronajournalist om anklagelserna: ”Går inte att lita på”

Publicerad

Journalisten Mikael Ekman från Karlskrona uppges ha lagt en ”stående beställning” på arrangerade filmer och bilder från svenska nazister.

Anklagelserna trycks i Bosse Gustafssons bok ”Extremisten”.

– Det är uppenbart att man inte kan lita på de uppgifterna, säger Ekman till SVT Nyheter.

Journalisten Mikael Ekman är en av landets ledande experter på högerextremism och vistades från sin horisont nära ledarna i Nationalsocialistisk Front (NSF) under de mest aktiva åren i Karlskrona.

Ekman har således en central roll också i berättelsen om Anders Högström.

– På grund av källskydd kan jag kan inte ge några uppgifter huruvida jag har haft kontakt med nazister, säger han.

Uppges ha beställt bilder

I boken påstår författaren Bosse Gustafsson via huvudpersonen Anders Högström bland annat  att Ekman hjälpte NSF att hyra lokaler och att Ekman lagt en ”stående beställning” på arrangerade filmer och bilder.

Karlskronajournalisten ska också ha betalat runt 10 000 kronor för bilder, som sedan sändes i programmet Insider inför valet 2002.

– Jag köpte vid ett tillfälle bilder av Anders Högström och detta var två år efter han lämnat rörelsen. Filmerna hade spelats in under flera års tid och det var uppenbart att de inte var arrangerade då de bland annat begick grova lagbrott och personer som ville vara hemliga förekom i materialet, säger Mikael Ekman.

Litar inte på uppgifterna

Han har inte läst hela ”Extremisten” – men är ändå skeptisk till innehållet.

– Av de utdrag som rör mig så är det uppenbart att man inte kan lite på uppgifterna. Jag ställer mig kritisk till hur författaren och förlaget jobbat med källkritik. Jag var även i kontakt med författaren innan publicering och framförde detta.

Bosse Gustafsson säger till SVT Nyheter att hans känsla är att Högström den här gången valt att vara sanningsenlig.

– Jag har inte lyckats beslå honom med någon lögn. Och jag har kontrollerat alla uppgifter så långt det någonsin varit möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.