Foto: Polisens förundersökning

Karlskronakvinna på rymmen från rättspsyk – dömd för mordplan

Uppdaterad
Publicerad

I oktober dömdes Karlskronakvinnan för förberedelse till mord – efter att ha planerat att döda sin pappa. Nu är hon på rymmen från rättspsykiatrin i Växjö, enligt uppgifter till SVT.

Det var under en promenad under söndagen tillsammans med två ledsagare som kvinnan i 30-årsåldern rymde från Rättpsykiatriska regionkliniken i Växjö. Hon är efterlyst av polisen men eftersom hon inte anses vara någon fara för allmänheten pågår inget aktivt arbete för att hitta henne.

– Vi bedömer att det är en lågriskpatient och lägger därför inte lika mycket energi på att hitta henne som om det vore en högriskpatient, säger David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef och säkerhetsansvarig på rättspsykiska regionkliniken i Växjö.

Enligt uppgifter till SVT handlar det om den kvinna från Karlskrona som i oktober förra året dömdes för förberedelse till mord.

Kvinnan hade köpt en kniv och handskar och avslöjat för flera personer att hon stämt träff med sin egen far och att planen var att mörda pappan.

Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård och har alltså vårdats vid rättspsykiatrin i Växjö.

Avvek från ledsagare

Polisen har under letat efter kvinnan på olika adresser och på måndagseftermiddagen var hon fortfarande försvunnen.

– Vi har haft en patrull som har kontrollerat olika offentliga färdmedel och resterande patruller ute är så klart medvetna om att hon är efterlyst, säger Viktor Jensen, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Växjö, till Smålandsposten.

Trots att inget aktivt arbete nu pågår för att hitta kvinnan försöker rättspsykiatrin tillsammans med polisen att samla in information om var hon kan befinna sig.

– Vi har fått en del indikationer som kan vara nyttiga för oss och som polisen också har fått ta del av, säger David Wirdelöv.

Anhöriga har informerats om att kvinnan avvikit från sin rättpsykiatriska vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.