Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Johansson berätta om riskerna med fyrverkerier i klippet ovan. Foto: SVT

Karlskronapolisens uppmaning: Langa inte fyrverkerier till era barn

Publicerad

Inför det stundande nyårsfirandet har polisen i Karlskrona gått ut med en uppmaning till alla vårdnadshavare i kommunen: Langa inte fyrverkerier till era barn. Detta är en del i polisens arbete för att minska risken för allvarliga skador i samband med fyrverkerier.

– Oftast är det ungdomar som är inblandade i olyckor med fyrverkerier, säger Anna Johansson, kommunpolis i Karlskrona och Ronneby.

I Sverige finns en 18-årsgräns för att få köpa eller hantera fyrverkerier. Trots det är det enligt polisen ofta minderåriga som skadas i fyrverkeriolyckor. Polisen uppmanar föräldrar och andra vuxna att informera minderåriga om vilka lagar och regler som gäller för fyrverkerier – samt att inte köpa ut.

Poliser träffade av raketer

De senaste två åren har det inträffat fyrverkeriolyckor i både Karlskrona och Karlshamn där poliser blivit träffade och kommit till skada.

– Varje olycka som sker hade kunnat undvikas. Var rädda om er, följ lagarna och langa inte ut raketer till era ungdomar, säger Anna Johansson.

Hör Anna Johansson berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.