Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skådespelaren Oskar Sternulf från Karlskrona är en av de fem nominerade som kan vinna Raoul Wallenbergpriset 2022. Foto: SVT/Jennifer Alm

Oskar Sternulf nominerad till Raoul Wallenbergpriset

Uppdaterad
Publicerad

Karlskronasonen Oskar Sternulf är en av fem nominerade till Raoul Wallenbergpriset 2022. Hans arbete med skolföreställningar med fokus på HBTQ, sexuell identitet och psykisk ohälsa kan leda till att han kan bli tionde pristagaren.

Med över 80 inkomna förslag från allmänheten har juryn nu nominerat fem personer som på olika sätt arbetar i Raoul Wallenbergs anda och i syfte att motverka rasism, diskriminering och intolerans och för alla människors lika värde.

Oskar Sternulf har länge varit aktiv inom HBTQ-rörelsen och har bland annat satt upp över 700 föreställningar av sin monolog ”Komma ut”, som visats på skolor i Blekinge.

– Jag tycker först och främst att det är så hedrande att jag har blivit nominerad, vilket jag hoppas beror på att mitt engagemang så tydligt känns att vara i Raoul Wallenbergs anda, säger Oskar Sternulf.

Vinnaren presenteras på en prisceremoni på Raoul Wallenbergs dag, den 27:e augusti. Prisutdelare är före detta statsminister Stefan Löfven, men redan i dag, under tisdagen, möts de nominerade för att motta diplom av juryn.

Hör Oskar Sternulf om nomineringen i klippet ovan

Raoul Wallenbergpriset

För 110 år sedan föddes Raoul Wallenberg, mannen som räddade tiotusentals judar undan Förintelsen. 2012 instiftades Raoul Wallenbergpriset för att uppmärksamma personer som verkar i hans anda, och i år delar Raoul Wallenberg Academy ut priset för tionde gången.

Priset går till en person som arbetar i Sverige i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser riktade till barn och och unga i syfte att motverka rasism, diskriminering och intolerans och för alla människors lika värde.

Priset offentliggörs årligen på Raoul Wallenbergs dag den 27:e augusti.

Pristagaren tilldelas 100 000 kronor och en miniatyr av en bronsportfölj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.