Oskar Sternulf har inför premiären skapat ett riktigt Instagramkonto till karaktären Wille, som monologen handlar om. Foto: Privat/Rickard Unge

Han vill uppmärksamma psykisk ohälsa i sociala medier

Publicerad

Ungdomar som får tusentals likes i sociala medier, som alltid har flera chattfönster öppna – men som samtidigt känner sig ensammast i världen. Skådespelaren Oskar Sternulf vill med sin nya monolog belysa problematiken med psykisk ohälsa i sociala medier.

Entreprenören, skådespelaren och Karlskronasonen Oskar Sternulf är nu tillbaka med en ny monolog. Det är hans tredje och den här gången handlar den om sociala medier – och hur det kan uppstå psykisk ohälsa på nätet.

Vi får följa Wille, som är som många andra ungdomar – han lägger upp bilder på sig själv och annat i sociala medier och hoppas på bekräftelse.

– Men ju mer och mer likes han jagar, ju mer och mer bekräftelse han får, desto sämre mår han. Det här är en pjäs om att känna sig otillräcklig, berättar Oskar Sternulf.

2000 notiser på en halvtimme

Ett experiment som nyligen gjordes i en åttondeklass och som Dagens Nyheter rapporterade om, visade att det under en halvtimmes lektion kom 2000 notiser till elevernas mobiltelefoner. En ny notis till varje elev – var 18:e sekund.

Oskar Sternulf menar att det är precis sådant här som får honom att tänka att ämnet han valt till sin monolog är viktigt.

– Tänk vilken stress och press vi alltid har. Vi måste hela tiden kolla – har gillat min bild, har jag fått någon kommentar? Är det en snäll kommentar eller är det inte det? Det finns en stress över att hinna svara på allt och också en stress över att kanske bli utsatt på nätet, säger han.

Monologen vid namn #snygg #snyggare #utbränd har sin urpremiär i dag lördag på Oskar Sternulfs hemmaplan i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.