Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Oskar Sternulf-Gleditsch läsa ett utdrag från sin nya roman ”Jävla bögjävel”. Foto: Ella Persson

Hyllade skådespelaren romandebuterar: ”Så spännande”

Publicerad

Han är redan välkänd från teaterscenen och sina pjäser – nu romandebuterar Oskar Sternulf-Gleditsch. Med sin nya roman vill han uppmärksamma och belysa HBTQ+ frågor i skolan och samhället.

– Tyvärr är det något som alltid är aktuellt, säger han.

Oskar Sternulf-Gleditsch har sedan länge varit aktiv inom HBTQ+ rörelsen och har framfört sina föreställningar på bland annat skolor i Blekinge. Idén till romanen kom efter hans arbete ute på skolorna och efter hans samtal med personalen förstått att läsförståelsen sjunkit, berättar Oskar Sternulf-Gleditsch

– Då tänkte jag, varför inte skriva en spännande och lite provocerande ungdomsbok?

Förbjuden kärlek i Lyckebydebutantens roman

Han fortsätter med att romanen handlar om den förbjudna kärleken, men även om vilka normer som finns i samhället och om vad som är okej. Med boken ”Jävla bögjävel” vill han bland annat uppmärksamma HBTQ+frågor i skolan eftersom det är ett tema som berör många.

– Du kanske inte är under HBTQ+paraplyet, men någon i din närhet, som ett syskon eller en kamrat, kanske är det, säger han.

Varför tycker du det är viktigt att fortsätta lyfta HBTQ+ frågor?

–  Vi har bland annat länder där det fortfarande finns dödstraff för HBTQ+ personer. Jag tycker vi borde ge mer kärlek till världen och inte hat och rädsla.

Starta klippet för att höra Oskar Sternulf-Gleditsch läsa ett utdrag från boken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.