Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christina Mattisson (S) anser att Kristdemokraternas agerande leder till parlamentariskt kaos i Region Blekinge. Foto: SVT

KD-beslutet överraskade styret: ”Förvånade och besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Varken regionrådet Christina Mattisson (S) eller gruppledaren Kevin Ny (C) kände till Kristdemokraternas planer att lämna styret i Region Blekinge.

Men i KD har den avgörande frågan diskuterats internt i flera veckor.

SVT Nyheter Blekinge kunde under onsdagskvällen avslöja att Kristdemokraternas distriktsstyrelse samma kväll fattat beslutet att lämna det styre som bildades efter valet.

För de båda samarbetspartierna kom beskedet som en total överraskning:

– Vi är både förvånade och besvikna över beskedet som vi fick via media sent igår kväll. Våra samtal i det politiska styret med KD:s nya gruppledare har varit bra och konstruktiva, säger Kevin Ny (C), gruppledare och Regionstyrelsens 1:e vice ordförande.

Regionstyrelsens ordförande Christina Mattisson (S) menar att beslutet kan få allvarliga konsekvenser för Region Blekinges framtid.

– Region Blekinge står inför den kanske svåraste ekonomiska krisen någonsin. Då är det inte läge att kasta ut Regionen i ett parlamentariskt kaos, utan vad som behövs är snarare en bred samling.

”SD mogna att styra”

Även för Sverigedemokraterna kom KD:s regionavhopp oväntat, enligt partiets regionpolitiske sekreterare Fredrik Thomasson.

–Vi får sätta oss ner och analysera läget nu. För mig är det viktigaste att vi hittar en långsiktig lösning och givetvis är det tryggare med ett majoritetsstyre.

Hur ställer sig SD till att ingå i ett nyformat styre?

– Sverigedemokraterna är mogna uppgiften att styra i Region Blekinge, men tyvärr kan vi inte göra det själva. Vi får nu noga överväga vilka alternativ som finns, säger Fredrik Thomasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.