Så sent som för några veckor sedan poserade Deborah Lind (KD), Christina Mattisson (S) och Kevin Ny (C) tillsammans som företrädare för styret i Region Blekinge. Ikväll kom beskedet att Kristdemokraterna lämnar alliansen. Foto: Region Blekinge

Styret i Region Blekinge spricker – KD går i opposition

Uppdaterad
Publicerad

Det nya politiska styret i Region Blekinge spricker – efter bara sju månader.

Kristdemokraterna beslutade efter ett möte ikväll att lämna regionalliansen och i stället gå i opposition.

Orsaken är, som SVT var först med att avslöja, att Socialdemokraterna sagt nej till privata alternativ inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Beskedet från Kristdemokraterna i regionen kommer drygt en månad efter att det nu avgående regionrådet Erik Lindborg valt att lämna sina politiska uppdrag och länet.

Han efterträddes nyligen av partiets distriksordförande Deborah Lind från Sölvesborg, som redan den 10 maj öppnade för att bryta med det nuvarande styret i en intervju med SVT.

– Jag kan i dagsläget inte säga hur det blir, sa hon då.

Kan få egen majoritet

Men Kristdemokraternas distriktsstyrelse har under onsdagen beslutat att bryta sig ur regionalliansen och därmed lämna Centerpartiet och Socialdemokraterna i en mandatmässigt besvärlig situation.

KD:s beslut innebär att Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna kan forma egen majoritet med 30 av 57 mandat.

Det socialdemokratiska regionrådet Christina Mattisson samlar i ett sådant läge endast ihop 24 mandat med stöd av Centerpartiet.

Bup-frågan avgörande

Kristdemokraternas beslut att efter valet bilda styre med S och C orsakade intern splittring och när nu Erik Lindborg, som var drivande bakom den uppgörelsen, lämnar länet och politiken väljer KD nu alltså att söka samarbete högerut.

En avgörande fråga har varit debatten kring att låta privata aktörer inom barn- och ungdomspsykiatrin bli en del av det fria vårdvalet.

Frågan avgjordes på ett möte under onsdagskvällen.

SVT Nyheter Blekinge har förgäves sökt företrädare för Kristdemokraterna i regionen. Regionrådet Sophia Ahlin (M) vill inte kommentera kvällens beslut.

– Det är en intern process som jag inte har något att säga om.

SVT Nyheter Blekinge söker regionstyrelsens ordförande Christina Mattisson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.