Foto: TT

Regionallians kan spricka – efter KD:s byte av toppnamn

Uppdaterad
Publicerad

Regiontoppen Erik Lindborg (KD) lämnar Blekinge och regionpolitiken i maj.

Frågan är om partiet samtidigt bryter det internt kritiserade samarbetet med S och C.

Den tänkta efterträdaren Deborah Lind har inget klart besked att ge i frågan. 

Regionrådet Erik Lindborg gör sitt sista sammanträde i maj och just nu pågår en intern process i Kristdemokraterna för att utse Lindborgs efterträdare. Förhandstipset är att Sölvesborgspolitikern Deborah Lind, nyvald distriksordförande,  tar platsen – Lind har redan i dag flera tunga regionpolitiska uppdrag och har tackat ja till att låta sig nomineras.

Samtidigt uppger flera källor för SVT att skiftet kan få konsekvenser för det blocköverskridande samarbetet i Region Blekinge, där Socialdemokraterna just nu styr tillsammans med Centerpartiet och just Kristdemokraterna.

Uppgörelsen efter valet splittrade KD internt och tunga krafter i partiet ser nu möjligheter till en ny regionallians och maktskifte – under pågående mandatperiod.

– Jag kan i dagsläget inte säga hur det blir. Tills vidare gäller det samarbete vi har i dag, vad som händer framåt vill jag inte uttala mig om. Vi är dessutom mitt i en nomineringsprocess, säger Deborah Lind.

Regionrådet Erik Lindborg lämnar sina politiska uppdrag. Foto: SVT/Erik Alfredsson

M: ”Öppna för alla”

Moderaternas regionråd och partiets gruppledare Sophia Ahlin vill inte svara på om det inletts nya samtal med anledning av KD:s förestående skifte av ledare.

– Den bollen ligger inte hos oss, men vi har visat att vi är öppna för alla typer av samarbeten.

Men regionstyrelsens ordförande Christina Mattisson (S) är inte orolig för vad en ny KD-ledning kan innebära för det fortsatta samarbetet.

– Det här är en uppgörelse mellan tre partiet och inte mellan personer. Centerpartiet har ju bytt gruppledare och det har inte påverkat vår överenskommelse. Den är förankrad i partierna och samarbetet fungerar bra, säger hon.

Det nya styret i Region Blekinge presenterades på en presskonferens den 19 september förra året.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen presenterade gruppledarna Lars Karlsson (C), Christina Mattisson (S) och Erik Lindborg (KD) att de är överens om att under kommande mandatperioden ta ett gemensamt politiskt ansvar för Region Blekinge. Foto: Jennifer Alm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.