Deborah Lind, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Blekinge, efterträder Erik Lindborg som gruppledare i Region Blekinge. Foto: SVT/Arkiv

Hon blir KD:s nya regiontopp – samarbetet med S utvärderas internt

Uppdaterad
Publicerad

Det blir som väntat distriktsordförande Deborah Lind, 45, från Sölvesborg som tar över som regionråd efter avgående Erik Lindborg.

Samtidigt ska en särskild strategigrupp på länsnivå titta närmare på partiets framtida roll i det nuvarande regionstyret med S och C.

Lind, som i och med det nya uppdraget blir länets tyngsta KD-politiker, var förhandstippad att efterträda Erik Lindborg som lämnar Blekinge i sommar.

Och när distriktsstyrelsen på tisdagskvällen avgjorde frågan blev det just 45-åringen från Sölvesborg som valdes.

– Jag är tacksam för förtroendet och samtidigt ödmjuk inför uppdraget att leda Kristdemokraterna i regionen. Viktiga frågor för mig är hälso- och sjukvårdsfrågorna, hur vi kan få till omställningen till en nära vård och hur vi bättre kan hjälpa barn och ungdomar med psykisk ohälsa, säger hon i ett pressmeddelande.

Kan förändra samarbetet

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare avslöjat kan förändringen i toppledet leda till att samarbetet, som inleddes efter valet med S och C, spricker.

En särskild strategigrupp med bland andra Robert Manea, gruppledare i Sölvesborg, och Anna Ekberg, gruppledare i Ronneby, undersöker möjligheterna att hitta ett annat styre resterande del av mandatperioden.

– Jag kan i dagsläget inte säga hur det blir, sa Deborah Lind till SVT så sent som i slutet av april.

I dag säger hon:

– Visst har vi ett strategiarbetet framför oss i syfte att göra partiet mer synligt. Men det samarbete vi har sedan valet ligger fast. Det är det som gäller.

Deborah Lind (KD), Christina Mattisson (S) och Kevin Ny (C) representerar nu tillsammans regionala styret i Blekinge. Foto: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.