KD-kommunalrådet Bengt Jönssons interna ryktesspridning har redan orsakat flera avhopp – nu bekräftar distriktsordförande Deborah Lind att riksorganisationen kopplats in i det känsliga ärendet. Foto: SVT Arkiv

KD-kommunalrådets ryktesspridning utreds – riksorganisation inkopplad

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna centralt ska nu gå till botten med uppgifterna om intern ryktesspridning kopplad till kommunalrådet Bengt Jönsson i Karlskrona.

– Partiet ser mycket allvarligt på det som framkommit, säger distriktsordförande Deborah Lind.

SVT Nyheter Blekinge kunde i veckan avslöja att fyra KD-politiker i Karlskrona på kort tid valt att lämna den lokala styrelsen och flera förtroendeuppdrag i protest mot kommunalrådet och gruppledaren Bengt Jönsson.

Bakgrunden är att Jönsson under lång tid internt ska ha spridit rykten om flera partikollegor:

KD-kaos i Karlskrona

• Partiveteranen Billy Åkerström pekades i våras felaktigt ut som dement.

• Styrelsens ordförande Per-Martin Sternevi uppgavs dels missköta sitt arbete på F17, dels vara ”elak mot sin fru”.

Åkerström och Sternevi är två av de totalt fyra KD-politiker som nu avgått.

”Kommer att vidta åtgärder”

Den interna kritiken och Jönssons ifrågasatta ledarskap har nu blivit ett ärende för partiets riksorganisation. Det bekräftar i dag distriktets ordförande Deborah Lind, som själv ser allvarligt på vad som hittills framkommit.

– Det är djupt beklagligt och ingenting som jag eller partiet står bakom. Riksorganisationen är inkopplad och har inlett en utredning. Det kommer att vidtas åtgärder, säger hon.

Hur ser du på att partivänner lämnat styrelsen efter ryktesspridningen?

– Det är jättetråkigt. Jag har själv talat med berörda och kan säga att vi tar detta på största allvar. Att sprida rykten är helt i strid med partiets grundläggande värderingar och principer.

Vad händer nu?

– Det pågår som sagt en utredning, där jag samarbetar med riksplanet.

”Internt styrelsearbete”

SVT var under tisdagen i kontakt med Bengt Jönsson som i sin tur hänvisar till internt styrelsearbete för att få svar på hur ryktena uppstått.

– Det är det vi kommer arbeta med internt i styrelsen.

Enligt Deborah Lind är det i nuläget inte klart när riksorganisationens utredningen om situationen i Karlskrona kan presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KD-kaos i Karlskrona

Mer i ämnet