Kjell Olsson, 71, har samlat veteranfordon i ett halvt sekel. Foto: Danie Falck

Kjell har samlat veteranfordon i 50 år – nu säljer han samlingen

Uppdaterad
Publicerad

I ett halvt sekel har Kjell Olsson, 71, från Olofström, samlat veteranfordon. Till slut blev kollektionen så omfattande att han öppnade ett eget museum. Men nu har han bestämt sig, den stora samlingen på 250 bilar ska säljas.

Intresset för bilar som han genom åren delat med sin pappa, har han haft sedan han var liten.

– På helgerna åkte vi ofta till bilskroten och gick och tittade på de riktigt gamla bilarna som fanns i början på 50-talet. Sen har det bara vuxit, säger Kjell Olsson.

TV: Se hela inslaget om Kjells veteranfordon här

Samlingen är, enligt ägaren, den största privata Volvosamlingen i världen och är komplett med samtliga modeller, från Volvos första ”Jakob” till den senaste XC90 modellen.

Och det är med ett visst vemod som Kjell Olsson guidar runt en sista gång bland bilarna som alltså tagit femtio år att bygga upp.

Foto: Daniel Falck

Christer Sjögrens moped

Favoritobjektet är Volvos allra första bilmodell.

– Volvo ”Jakob” är Volvos första bil som det byggdes 205 exemplar av mellan åren 1927 och 1929. Det är en bil som kostade 4800 kronor när den kom ut. Det är en mycket fin veteranbil, trevlig och rolig att köra, säger han.

Men Kjell Olsson har inte nöjt sig med att bara samla på bilar. 

– Det har även blivit motorcyklar, mopeder, hjullastare, grävmaskiner och mycket annat under åren.

Samlingen rymmer flera kändisobjekt. Exempelvis artisten Christer Sjögrens Puch från 1965, boxaren Ingemar ”Ingo” Johanssons Excalibur från 1964 och även racerföraren Ronnie Petersons knallgula Puch från 1970.

– Den kommer jag nog att sakna lite framöver när den går vidare, säger Kjell Olsson.

Foto: Daniel Falck/SVT

Samlingen värd mångmiljonbelopp

Att samlingen som nu alltså ska säljas på en nätauktion har ett uppskattat värde som uppgår till mångmiljonbelopp är inget han funderat särskilt mycket på.

– Jag har aldrig räknat i pengar. Jag har haft så jag klarat mig hela livet, man har inte haft så stora krav. Men mycket erfarenhet har jag fått i alla fall och träffat mycket trevligt folk. Det är värt mer än pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.