Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sophia Ahlin är ordförande för Pride i Blekinge och berättar nu att det är klart att det blir en prideparad i Sölvesborg även denna sommar. Foto: SVT

Klart för ny prideparad i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Maktskiftet i Sölvesborg ger ett annat engagemang för Pride, säger föreningens ordförande Sophia Ahlin.

Och nu är det klart att det blir en ny prideparad i kommunen även denna sommar.

Det kommer att bli en pridefestival i Sölvesborg i sommar. Hur den kommer att utformas är inte klart än, men det blir åtminstone en prideparad likt förra året.

– Det återstår att se hur stort engagemanget blir. Men vår uppfattning är att kommunen är väldigt angelägen om att Sölvesborg ska få ha sin andra prideparad, säger Sophia Ahlin, prideordförande, tillika moderat politiker i Karlskrona.

Prideflagga stoppades i Sölvesborg

Det var 2019 som det dåvarande politiska styret i Sölvesborg skapade stora rubriker kring den kommunala flaggpolicyn, där man inte skulle hissa regnbågsflaggan – som Prideföreningen i Karlskrona beslutade sig för att genomföra en prideparad i just Sölvesborg.

Pandemin kom sedan ivägen och paraden blev verklighet först förra sommaren 2022.

Sedan dess har ett nytt styre tagit över i kommunen, men att genomföra Sölvesborg Pride är fortsatt viktigt, menar Sophia Ahlin.

– Det är klart att det kommer bli en skillnad när det finns ett annat engagemang nu, men det är inte det politiska som är huvudsaken för vår del. Det här handlar om att visa upp en annan bild av Sölvesborg, än den man sett i media.

Karlskrona Pride 10 år

Karlskrona Pride firar i år 10 år och från arrangörshåll hoppas man därför kunna genomföra något alldeles extra i Blekinge i år.

Sölvesborg Pride kommer att bli den 19 augusti, men datum för Karlskrona Pride är ännu inte bestämt.

– Vi hoppas att det ska bli ett stort engagemang i hela Blekinge, säger Sophia Ahlin.

I klippet: Hör mer om beskedet kring nästa pridefestival i Sölvesborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.