Anderas Hernbo, ordförande RFSL Göteborg. Foto: Privat/Hanna Bernholdsson och TT

Efter flaggstoppet – manifestation anordnas i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Att prideflaggan stoppats i Sölvesborg har väckt starka reaktioner och skapat debatt kring flaggans betydelse. Nu anordnas en manifestation för regnbågsflaggan i Göteborg och arrangörerna väntar flera tusen deltagare. Medverkar gör bland annat komikern Jonas Gardell.

Nyligen föreslog Samstyret i Sölvesborg om en delvis ny flaggpolicy i kommunen som innebär att prideflaggan inte längre kommer att hissas vid kommunhuset. Förra helgen stals prideflaggan i Töreboda kommun och i Umeå skars den ner utanför Umeå Stads kyrka.

Som en motreaktion på den senaste tidens händelser och debatten kring regnbågsflaggan anordnas nu en manifestation på Götaplatsen i Göteborg.

– Det har varit flera kommunala diskussioner om flaggan, där Sölvesborg är mest känt, där man ifrågasätter vikten av regnbågsflaggan som symbol. Vi ser att det inte går att använda den som en symbol på samma sätt som innan och det är ett problem, säger Anderas Hernbo, ordförande RFSL Göteborg.

Flera arrangörer

Manifestationen som hålls på lördag är partipolitiskt oberoende och initiativet togs av Musiker mot Rasism. Flera andra arrangörer har slutit upp som till exempel RFSL Göteborg, West Pride och Röda Korsets Ungdomsförbund i Göteborg.

Syftet är att lyfta fram regnbågsflaggan som en symbol för hbtq-personers rättigheter och som ett ställningstagande för alla människors lika värde och rättigheter.

– Det är inte definierat vem som äger flaggan och det blir problematisk när det läggs fram som att en viss ideologi eller organisation står bakom. Vi behöver lyfta flaggan som en symbol för människors lika värde och hbtq-rättigheter, säger Andreas Hernbo.

Väntar tusentals personer

Gensvaret har varit stort och en rad artister kommer att uppträda under manifestationen. Författaren, komikern och artisten Jonas Gardell kommer att vara talare.

– Vi väntar oss ungefär tre till fem tusen personer och det är bättre än vad vi hoppades på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.