Foto: TT

Erixon (SD) om Pride-nyheten: ”Soppa på en spik”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckans storm om Pride-flaggning i Sölvesborg avfärdas av kommunalrådet Louise Erixon som ”fake news” när hon gästade P1 Morgon under fredagen.

– Jag tycker man har kokat soppa på en spik, men i den här soppan finns inte ens någon spik, säger Louise Erixon till P1.

Förra fredagen avslöjade BLT att Prideflaggan inte längre kommer att hissas på kommunhuset i Sölvesborg, som en följd av Samstyrets nya flaggpolicy. Kommunalrådet Louise Erixon (SD) poängterade då att flaggning ska ske på ett traditionellt sätt på kommunala byggnader, med kommunflaggan och den svenska flaggan.

Det innebär att Prideflaggan, som hissats varje år sedan 2013, inte längre kommer att hissas på kommunala byggnader i Sölvesborg.

Prideflagga stoppas i Sölvesborg

Prideflaggan är, enligt före detta kommunalrådet Heléne Björklund (S), den enda flaggan förutom Sverigeflaggan och stadsvapnet som hissats på kommunala stänger under de senaste åren.

Men Louise Erixon (SD) menar i en intervju i P1 Morgon att debatten har blivit snedvriden.

– Samstyret har aldrig pratat om Prideflaggan. De som har gjort det här till att handla om en regnbågsflagga är media, inte vi. Man kan inte applicera åsikter på någon annan, och sen har den inte möjlighet att värja sig. Vi står upp för alla människors lika värde, säger Louise Erixon till P1 Morgon.

”Flaggar med enande flaggor”

I Samstyrets handlingsprogram på 220 punkter lyder en av punkterna: ”En ny policy för kommunens flaggning ska beslutas. En revidering av kommunens flaggreglemente avseende kommunens stänger och byggnader ska göras med syfte att återgå till ett mer traditionellt förhållningssätt”.

Louise Erixon förklarar varför den punkten togs fram.

– Vi behövde tydliggöra vad som ska flaggas och varför. Då har vi tagit ställningen att det är bättre att en kommun, en statlig myndighet, är neutral. Inte tar ställning politiskt eller opinionsbildar utan flaggar med enande flaggor som rör alla oavsett om man är heterosexuell, HBTQ-person eller var man kommer från – alla medborgare i Sverige. Det är svenska flaggan och kommunens stadsvapen vi avser flagga med.

Beslutet som konkret innebär att Pride-flaggan inte längre kommer hissas på stadshuset har mött starka protester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prideflagga stoppas i Sölvesborg

Mer i ämnet