Det stred inte mot likställighetsprincipen att avsätta tre miljoner kronor till rivningen, anser förvaltningsrätten. Foto: SVT

Klartecken för miljonsatsning på Saltsjöbaden

Uppdaterad
Publicerad

Allt gick rätt till när Karlshamns kommunfullmäktige beslutade att avsätta tre miljoner kronor för rivning och röjning av Saltsjöbaden i Karlshamn. Förvaltningsrätten dömer till de överklagande grannarnas nackdel.

Karlshamns kommunfullmäktige beslutade i september att avsätta maximalt tre miljoner kronor till att riva Saltsjöbaden, röja upp på fastigheten och sätta upp ett staket runt tomten. Men beslutet överklagades av två grannar, Bodil Frigren Eriksson (L) och Ilja Berkenbos, som ansåg att det stred mot likställighetsprincipen, då Saltsjöbaden ska tillfalla paret Backhamre enligt ett avtal.

Men förvaltningsrätten valde i dag att avslå överklagandet. De menar att beslutet inte strider mot likställighetsprincipen, eftersom pengarna ges till Stiftelsen Oscar Lundgrens Väggafonder, och alltså inte direkt till paret Backhamre.

– Det känns riktigt bra, och jag tycker det var ett beslut med lite sunt förnuft också förutom att det var lagligt. Det här blir bra för invånarna, säger Gertrud Ivarsson (C), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kommer överklagas

Grannarna har sedan tidigare meddelat att de kommer att överklaga domen till Kammarrätten.

– Jag ska fundera på det. Det här är ju ett bra exempel på att man har rätt men ändå inte får rätt. Syftet med donationen är ju att Backhamre ska ha Saltsjöbaden för privat bruk, säger Bodil Frigren Eriksson (L), överklagande granne.

– Jag kommer att överklaga. Jag tycker tolkningen som förvaltningsrätten gör är jättekonstig, säger Ilja Berkenbos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.