Foto: SVT

Saltsjöbadens framtid avgörs i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Saltsjöbadens framtid i Karlshamn har blivit en het fråga i kommunen. Snart avgör förvaltningsrätten om det var rätt av kommunen att avsätta tre miljoner kronor för att röja upp på fastigheten.

Paret Ingvar och Katarina Backhamre avser att bygga ett nytt Saltsjöbaden för 15 miljoner kronor, som efter deras bortgång skänks till kommuninvånarna. Som motprestation har Karlshamns kommunfullmäktige beslutat att avsätta tre miljoner kronor ur egen kassa som ska gå till att riva den befintliga byggnaden samt röja upp på fastigheten. Men beslutet har mötts av protester.

– Enligt kommunallagen får kommunen inte särbehandla enskilda medborgare, vilket jag anser att de gör här när tre miljoner skänks för att paret Backhamre ska få disponera Saltsjöbaden, säger Bodil Frigren Eriksson (L), överklagande granne.

Hon och grannen Ilja Berkenbos valde att överklaga kommunfullmäktigebeslutet till förvaltningsrätten.

– För mig är det här en demokratifråga. Man avsätter inte kommunala pengar till enskilda medborgare, det strider mot likställighetsprincipen, säger Ilja Berkenbos.

”Alternativet hade varit att riva”

Men kommunens politiker håller inte med om att beslutet strider mot kommunallagen. När beslutet togs i september röstade samtliga fullmäktigeledamöter igenom förslaget, utom två som yrkade på återremiss.

– Paret Backhamre kommer inte att få bo på Saltsjöbaden. Dessutom ska den hållas öppen för allmänheten flera gånger om året för konstutställningar och stipendieutdelningar. I slutändan får kommunen tillbaka en ny representationsvilla. Alternativet hade varit att riva Saltsjöbaden och så har vi ingenting där, säger Gertrud Ivarsson (C), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Ingvar Backhamre vill i nuläget inte ställa upp på en intervju, men säger till SVT Nyheter Blekinge att han är besviken över att det finns folk som reagerar negativt på affären som han menar bara är positiv för kommuninvånarna.

I början av mars väntas förvaltningsrättens dom falla.

Avtalet avseende Nya Saltsjöbaden

Nedan följer en sammanfattning av det avtal som skrivits mellan paret Backhamre och Stiftelsen Oscar Lundgrens Väggafonder (SOLV).

  • SOLV ska på egen bekostnad riva befintliga byggnader, röja upp på fastigheten och uppföra ett staket runt tomtgränsen.
  • Ingvar Backhamre ska på egen bekostnad uppföra Nya Saltsjöbaden.
  • Paret Backhamre får exklusiv rätt att nyttja fastigheten mot en arrendeavgift på 1 krona per år (de har dock inte tillåtelse att använda huset som bostad).
  • Paret ska anordna minst tre konstutställningar per år som är öppna för allmänheten.
  • Senast tre månader efter att paret gått bort ska fastigheten överlåtas till SOLV genom gåva.
  • En utställningshall ska användas som permanent museum, ”Saltsjöbadens Museum för Familjen Backhamre”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.