Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Carolina Lorentzson Nilsson, som är kommunikationschef på Marinbasen i Karlskrona, berätta om förberedelserna inför klimatkrisen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Översvämningar framtida hot mot Marinbasen

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte enbart främmande invasionsstyrkor som Marinbasen i Karlskrona planerar att försvara sig mot. Örlogshamnen är en av platserna som är utsatt för risken för översvämningar, på grund av ett stigande hav i en varmare värld.

Bedömningarna av hur hög en havsnivåhöjning blir med klimatförändringarna skiljer sig åt. Enligt SMHI beror det på hur stora utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser blir de kommande decennierna och hur mycket världens medeltemperatur stiger. SMHI räknar med en höjning av havsytan längs Karlskronas kust med mellan 0,6 och 1,1 meter.

Risk för översvämning

En av platserna som riskerar att utsättas för översvämningar är Örlogshamnen i Karlskrona. Men exakt hur Marinbasen ska bemöta klimathotet är en försvarshemlighet.

– När vi gör den här analysen så lägger vi alla förmågor på bordet och den visar både våra möjligheter och begränsningar. Det innebär att vi berättar om både svagheter och styrkor och det är något som vi inom Försvarsmakten måste hålla för oss själva, säger Marinbasens kommunikationschef Carolina Lorentzson Nilsson.

Marinbasen i Karlskrona är utsatt för risken för översvämningar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer