Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Farhågan inför framtiden är värre översvämningar som kommer oftare. Foto: SVT

Så kan klimatkrisen drabba Karlskrona

Publicerad

I framtiden befarar Karlskrona kommun att ett stigande hav i en varmare värld ska lägga delar av området under vatten. Kommunen förbereder sig därför för att skydda sig mot värre översvämningar.

Minns du stormen Alfrida i januari i år? SVT Nyheter Blekinge besökte då en översvämningsdrabbad villaägare på Arnö, och återvände nyligen för ett nytt besök.

– Det är oroande. Stiger havet så mycket som det pratas om kommer det inte att gå att bo här, säger Bengt Ottosson.

Bengt Ottosson, Arnö, drabbas återkommande av översvämningar. Foto: SVT

Värre och oftare

Farhågan är att med klimatförändringarna blir översvämningarna värre och kommer oftare. En av prognoserna som Karlskrona utgår från är att havsnivån kan stiga med 80 centimeter fram till år 2100. Det i kombination med högvatten på grund av stormar gör att kommunen i värsta fall befarar tillfälliga höjningar av havsnivån med upp till tre meter i framtiden.

– Mycket kommer att hamna under vatten. Det handlar om hus och vägar, säger Kenneth Johansson, som är projektledare för Karlskronas klimatanpassningsplan.

Kenneth Johansson är projektledare för Karlskronas klimatanpassningsplan. Foto: SVT

Kommunen håller just nu på att utarbeta sin klimatanpassningsplan. Den ska senare upp på politikernas bord i kommunfullmäktige för beslut.

– Man får kanske bygga vallar och pumpa ut det vatten som regnar innanför. Det finns tekniska lösningar, säger Kenneth Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer