Foto: SVT

Karlskrona – två bilder av en delad stad

Publicerad

Det finns en tydlig ojämn mångfaldsnivå i Karlskronas bostadsområden. Det har gjort Blekingestaden till en av Sveriges mest segregerade städer. Vi har begett oss ut och träffat boende från de polariserade områdena i kommunen.

SVT Nyheter Blekinge har pratat med flera boende i Mellanstaden och boende på Hästö om hur de ser på sitt bostadsområde. Nästan alla vittnar om att de trivs i området, men också att de skulle kunna tänka sig att flytta om ekonomin tillät.

Sofia Medin som bor på Hästö trivs bra i området.

Karlskrona

– Det är väldigt lugnt och skönt, och barnvänligt.

Hade hon fått välja fritt var hon bosatte sig så hade hon kunnat tänka sig att flytta.

– Jag har många djur så jag är lite trångbodd för tillfället, men det är ekonomin som styr. Hästö är ett bra bostadsområde, men det gäller att ha pengar för att bo här.

Annorlunda bostadsplanering

Mensura Ramic som bor i Marieberg har liknande tankegångar.

– Jag har bott i Marieberg i 15 år och trivs väldigt bra. Men jag skulle gärna bo någonstans inne i stan.

Rapporten från Hyresgästföreningen om att Karlskrona är Sveriges näst mest segregerade kommun väcker eftertanke hos kommunalrådet Magnus Larsson (C), med ansvar för bostadsförsörjningen.

– Det väcker viss eftertanke, för det är inte bra. Idag planerar man inte bostadsområden på det sätt som gjordes under miljonprogrammens dagar.

Områden som Kungsmarken och Marieberg sticker ut i rapporten, men det gör även områden som Hästö. Mångfalden i Karlskrona, alltså blandningen av människor födda i olika länder, ligger nära rikssnittet, men den är ojämnt fördelad.

I området Kungsmarken/Marieberg är mångfalden väldigt hög, med 62 procent födda utanför EU. På Hästö är mångfalden väldigt låg. Här är 94 procent födda i Sverige. Områdena skiljer sig också åt genom hur man bor och vilken inkomst man har.

Vill se områden med olika typer av bostäder

Magnus Larsson säger att kommunen försöker få till en blandning av boendeformer när man bygger nytt.

– Det är eftersträvansvärt att få till olika boendeformer. Det ger möjlighet för en bra mix.

Att människor stannar kvar i segregerade områden finns det flera förklaringar till.

– Det finns ett fritt val, men alla som bor i segregerade områden har inte valt det. De har blivit hänvisade dit när det inte funnits tillgängliga bostäder på andra platser, säger Magnus Larsson.

– Vi har haft en bostadsbrist i Karlskrona och det återspeglas här också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet