Per-Ola Mattsson (S) kommunalråd i Karlshamn. Foto: SVT

Överklagat beslut kan stoppa byggplanerna

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot Saltsjöbadenbeslutet i Karlshamn riskerar att äventyra hela projektet, menar kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) efter paret Backhamres hot att dra in den utlovade mångmiljondonationen.

Saltsjöbadens framtid har blivit en het politisk fråga i Karlshamn efter fullmäktiges beslut att anslå tre miljoner kronor till rivning, röjning och stängselarbete på den befintliga tomten.

Beslutet har mött protester och överklagats till förvaltningsrätten – ett agerande som den privata finansiären Ingvar Backhamre i går beskrev som ”kränkande”.

Saltsjöbaden

– Jag förstår inte hur man kan bråka om tre miljoner kronor när vi skänker 50 miljoner kronor till kommunen, sa han till SVT Nyheter Blekinge i går.

Debatten kan leda till att Karlshamn förlorar hela den utlovade donationen, som bland annat ska rymma ett årligt kulturstipendie på 600 000 kronor.

– I sak har Ingvar Backhamre rätt för om vi inte kan uppfylla vår del av avtalet, så blir det heller ingen privat satsning på Saltsjöbaden. Vi har förhandlat fram en paketlösning där vi också har ett ansvar att uppfylla. Vi måste göra vår del först, säger kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S).

Finns två alternativ

Beslutet i förvaltningsrätten blir vägledande.

– Visar det sig att vi gjort fel så har vi problem och då återstår två alternativ: antingen avsätter vi nio miljoner kronor själva och upprustar anläggningen med kommunala medel eller så får kommunen ombesörja en rivning där vi sedan låter tomten stå orörd.

Hur ser du på att Ingvar Backhamre känner sig ”kränkt” av den debatt som nu förs?

– Jag har inte sett det uttalandet så det kan jag inte kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saltsjöbaden

Mer i ämnet