Paul Andersson, ordförande Moderaterna i Sölvesborg. Foto: SVT/Stina Sandström

Kommunalrådet om kritiken: ”Måste prioritera”

Uppdaterad
Publicerad

Direktiven för urval av konstinköp i Sölvesborg har mötts av kritik. Kommunalrådet Paul Andersson (M), menar att förslaget handlar om en vägledning för tjänstemännen så att de ska kunna prioritera vid inköp av konst.

Kommunalrådet Paul Andersson (M) menar att kulturförslaget, som är en del i Samstyrets handlingsprogram, är en vägledning för tjänstemännen och inte tänkt att inskränka på konstnärers frihet i kommunen.

– Vi måste ha en prioriteringsordning för man kan inte köpa in allt samtidigt. Jag föredrar konst som föreställer något klassiskt i mina ögon, säger Paul Andersson.

Konstnären Alexandra Melander har kritiserat Samstyrets kulturförslag och tycker det är oroande om det bara blir en sorts konst som får plats i det offentliga rummet.

Vad säger du om den kritiken som hon framför?

– Det står inte att vi inte ska köpa in samtida konst. Det ska ge en vägledning hur vi ska prioritera och i första hand ska vi rikta in oss mot tidlös och klassisk konst, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.