Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Roger Fredriksson (M) i klippet ovan. Foto: Christine Olsson/SCANPIX, SVT

Kommunalrådet om PFAS-domen: ”Finns inga vinnare”

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun är inte skyldiga att betala skadestånd till de drabbade i PFAS-föreningen. Det slog Hovrätten över Skåne och Blekinge fast under tisdagen.

Ett besked som tas emot med blandade känslor av kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M).

Under tisdagsförmiddagen kom beskedet att Hovrätten river upp Blekinge tingsrätts dom, och i stället gör bedömningen att Ronneby kommun inte är skadeståndsskyldiga efter den så kallade PFAS-skandalen – då tusentals Kallingebor fick kraftigt förhöjda PFAS-värden genom dricksvattnet.

– Det finns inga vinnare i dag, och det hade det inte funnits oavsett domslut, säger Roger Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, om domen.

Vill ta frågan vidare till HD

I samband med att domen förkunnades meddelade de drabbade i PFAS-föreningen att man kommer att överklaga till Högsta domstolen.

– Jag har största respekt för att de vill ha frågan prövad, och det tycker jag att de ska få. Det har varit min utgångspunkt hela tiden, att det här kommer gå så långt det är möjligt att få det prövat, säger Roger Fredriksson.

Kritisk mot Per Bolund

Språkröret och tidigare miljöministern Per Bolund (MP) har kommenterat domen, och menar att regeringen nu måste agera. Det får kommunalrådet i Ronneby att se rött.

– Hans föregångare Åsa Romson var nere här när PFAS-frågan var som mest aktuell, och då var hon väldigt tydlig med att det här var en regional fråga, och avsade sig allt ansvar. Vi har bett om hjälp från staten och fått nej, så att han går ut nu är rent ut sagt löjligt, säger Roger Fredriksson.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet