Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Bolund (MP) kräver att regeringen agerar i PFAS-frågan. Foto: David Westling/SVT

Språkröret om PFAS-domen: ”Regeringen måste agera”

Uppdaterad
Publicerad

Miljoner svenskar har förhöjda PFAS-värden i kroppen, och nu måste regeringen agera. Det säger språkröret och tidigare miljöministern Per Bolund (MP), efter dagens PFAS-dom.

Perfluorerade alkylsubstanser, eller PFAS som det förkortas, har på flera platser förekommit i höga nivåer i dricksvattnet. Ämnet har enligt forskningen en negativ hälsopåverkan på individer, med ökad förekomst av flera olika sjukdomar.

Men det räckte inte för att Ronneby kommun skulle anses skadeståndsskyldiga, efter att invånarna i Kallinge fått i sig ämnena via just det kommunala dricksvattnet.

Vattenskandalen i Kallinge

Nu anser Per Bolund (MP) att regeringen måste agera i frågan.

– Regeringen måste ta tag i det här. Fasa ut användningen av PFAS så snart som möjligt och avsätt pengar för att alla i Sverige ska kunna känna sig säkra på att man har rent vatten, säger han.

Utspelet får stark kritik av Ronnebys kommunalråd, som menar att kommunen förvägrades hjälp av Bolunds föregångare Åsa Romson då hon besökte kommunen.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet