Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby, tror att fler kommer att bo i Ronneby 2030 än vad som bor i Ronneby idag. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Kommunalrådet: ”SCB har egentligen alltid haft fel”

Publicerad

Enligt den analys som SCB, Statistiska centralbyrån, gjort kommer det att bo färre invånare i Ronneby 2030 än vad det gör i dag.

– Jag tror man får ta den med en nypa salt. Vi har sett på de prognoser som SCB tidigare har tagit fram att SCB egentligen alltid haft fel, säger Roger Fredriksson (M) kommunalråd.

Gunnel Winther som bor i Ronneby tror att statistiken kan stämma då hon tror många ungdomar kan flytta från staden.

– Det byggs både hus och nya skolor här. Så jag hoppas att de styrande har koll på vad de gör, säger hon.

Inte räknat med bostadsbyggandet

Prognosen som SCB har tagit fram är enbart baserat på befolkningsförändringen under 2010-talet och tar inte hänsyn till exempelvis byggandet av nya bostäder.

– När det finns så mycket felmarginaler är det svårt för oss att använda statistiken. Annars är statistik viktigt för oss för att kunna beräkna och anpassa den kommunala välfärden, säger Roger Fredriksson (M).

Han tror, till skillnad från SCB, att det kommer bo fler personer i Ronneby 2030 än vad det gör i dag.

– Jag är ganska övertygad om det. Den utvecklingen med bostadsbyggande som vi har nu är väldigt bred, och vi ser att vi kommer ha ungefär 1 000 nya bostäder inom en fem års period, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.