Kommunalrådet: ”Vill få en klarare bild”

Uppdaterad
Publicerad

I mötet med UD hoppas Per-Ola Mattsson få en tydligare bild kring regeringens säkerhetspolitiska bedömning kring Nord Stream 2. En bedömning som kan bli avgörande för framtiden, tror Karlshamns kommunalråd.

Det är under sena tisdagseftermiddagen som Per Ola Mattsson (S) ska träffa försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Margot Wallström (S). Karlshamns kommunalråd hoppas på ett möte där de redan i dag får ett besked om regeringens säkerhetspolitiska bedömning.

– Vår förhoppning är att få en vägledning i hur den här gasledningen påverkar Sverige, vi vill få en klarare bild helt enkelt, säger Per-Ola Mattsson.

”Om den ska avbrytas – vill vi veta varför”

Det var i september som SVT Nyheter rapporterade om att det ryska bolaget ville använda Karlshamns hamn för förvaring av gasledningen Nord Stream 2. En affär som är värd omkring 100 miljoner kronor.

När Per-Ola Mattsson träffar UD vill han bland annat få svar på varför affären ska avbrytas, om regeringen anser att den ska det.

– Vi vill ju veta om vi inte ska avbryta – eller om vi ska avbryta. Och i så fall varför vi då ska avbryta den här affären, säger Per-Ola Mattsson.

Per-Ola Mattsson tror också att om affären med Nord Stream 2 avbryts, finns det skäl att föra en bredare diskussion. För det är den diskussionen som är viktig i sammanhanget, menar han.

– Bland annat ryska olje- och gasbåtar som rör sig i området. Dessutom har det pratats om en järnvägslinje mellan Karlshamn och Kina, en järnvägslinje som går genom Ryssland, säger Per-Ola Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.