Claes Wiridén, chef för socialförvaltningen, känner inte till uppgifterna om felaktiga löner i den nya rapporten. Foto: SVT

Kommunanställda får mer betalt – när de sover

Uppdaterad
Publicerad

Under ett och ett halvt år har mer än tre miljoner kronor gått till felaktiga löner på socialförvaltningen i Karlskrona. Personal har fått lön när de sover hemma – en högre ersättning än när de jobbar.

Socialförvaltningen har länge varit hårt ekonomiskt pressad. En prognos före sommaren visar att förvaltningen går 12,4 miljoner kronor minus. Samtidigt betalas åtskilliga miljoner ut i felaktiga löner till personalen, något SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja redan i juni.

Men problemen visar sig nu mer omfattande än då.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Det handlar om jouranställda som schemaläggs kortare tid än vad de får betalt för. Trots att de bara är schemalagda tre timmar får de betalt för åtta – tid de istället sover. Personalen får medan den sover tillgodoräkna sig arbetstid, ob-tillägg och jourersättning, vilket ger en högre ersättning än när de jobbar, enligt den granskning som gjorts. Enligt uppgift tas i istället timanställda in för att täcka den tiden.

– Jag har inte sett den här revisionsrapporten, så jag kan inte kommentera det förrän det finns någon tydlighet i uppgifterna. Men när jag fått se rapporten kan jag absolut uttala mig, säger socialchef Claes Wiridén.

Ger rätt till åtta timmar

Den nya, ännu hemliga, revisionsrapporten kommer fram till att det här systemet har kostat förvaltningen mer än tre miljoner kronor, under ett och ett halvt år.

Problemet har sin grund i att kollektivavtalet ger jouranställda rätt till minst åtta timmars lön per pass. Rutinerna kring schemaläggning ska under den senaste tiden ha förbättrats, så att de anställda nu istället jobbar sex timmar – men fortfarande får de betalt för två timmar som de inte arbetar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Mer i ämnet