Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marcus Wildenius, chef för drift- och serviceförvaltningen i Karlskrona kommun. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunen efter dödsolyckan: ”Trodde inte det var sant”

Uppdaterad
Publicerad

Den man som under onsdagskvällen omkom i drunkningsolyckan på Verkö hamn arbetade som underentreprenör till NCC som arbetar för kommunen med att bygga ut hamnområdet.
– Vi trodde först inte att det var sant. Det är oerhört tragiskt, säger Marcus Wildenius, chef på drift- och serviceförvaltningen.

Det var under onsdagskvällen som en man i 65-årsåldern avled, efter att den hjullastare han satt i av okänd anledning välte ner i vattnet under ett byggarbete på Verkö hamn.

Mannen var anställd hos en underentreprenör till NCC som har avtal med Karlskrona kommun, och arbetade med att fylla ut vikarna på Verkö för att hamnområdet ska kunna expandera.

– Vi trodde först inte att det var sant att en maskin hade gått i vattnet. Sedan fick vi den oerhört tragiska nyheten att en person hade avlidit, säger Marcus Wildenius, chef på drift- och serviceförvaltningen.

Polisanmälan upprättad

Han säger att de från kommunens håll i nuläget inte vet detaljerna kring händelseförloppet, och att de väntar på information. Samtidigt har såväl Arbetsmiljöverket som polisen upprättat anmälningar på sina respektive håll efter olyckan. Och från kommunens håll menar man att arbetsmiljöansvaret främst ligger hos NCC.

– Kommunen har övergripande ansvar, men sedan är det neddelegerat till den underleverantör som utför arbetet.

Hur kommer ni att gå vidare efter olyckan?

– Det får jag återkomma med. Först måste vi analysera vad som har hänt. Med den här typen av projekt som upphandlas är det stor fokus på både arbetsmiljö och säkerhet.

Olyckan ägde rum vid en byggarbetsplats på Verkö. Foto: SVT

Tyst minut under fredagen

NCC meddelar under torsdagen att medarbetarna på arbetsplatsen får stöd från ledare och krishanteringsteam, och att en tyst minut kommer att hållas på samtliga NCC:s arbetsplatser under fredag morgon.

– I dag går allas våra tankar till anhöriga, vänner och kollegor. Jag beklagar djupt att en dödsolycka har inträffat. Orsaken till det inträffade kommer att undersökas grundligt, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef på NCC Infrastructure.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer