Emmeli, 21, sköts till döds – kommunen kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Den sjunde september skjuts 21-åriga Emmeli Olsson till döds. Tre månader tidigare hade hon fått ett rum på stödboendet Rosenbom – där hennes missbruk kraftigt eskalerade.

Dagen var redan planerad. Klockan nio skulle Nina Bergman åka till stödboendet Rosenbom och hämta sin 21-åriga dotter. Sedan skulle de gå på begravning för Ninas mamma, Emmelis mormor. Men klockan sex på morgonen ringde istället två poliser på hemma hos Nina, och sa att hennes dotter var död.

– Jag vet inte hur jag klarade den dagen. Jag tog med ett foto på min dotter och satte bredvid mig i kyrkbänken, säger Nina Bergman.

#falletemmeli

39-åring häktad

Kvällen den sjunde september dör 21-åriga Emmeli Olsson i ett skogsparti på andra sidan vägen från sin lägenhet på det kommunala hemlöseboendet Rosenbom. Hon har blivit skjuten, och händelsen utreds som ett mord. En 39-årig man sitter häktad, mot sitt nekande, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Men familjen menar att socialförvaltningen och socialnämnden har bidragit till Emmelis död, genom att de placerade henne på Rosenbom istället för att hjälpa henne ifrån sin destruktiva livsstil, med narkotikamissbruk och kriminalitet.

– En 21-årig tjej ska absolut inte vara där nere. Där finns ju alltid någon form av droger. Det är bara att gå och knacka på hos närmsta granne, säger styvpappan Mats Bergman.

Därför har familjen nu anmält socialförvaltningen och nämnden i Karlskrona till både polisen och IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Socialförvaltningschefen Anette Gladher vill inte uttala sig i det specifika fallet, och vill heller inte kommentera anmälningarna.

– Det blir bara spekulationer då. Men det jag kan säga är att Rosenbom är det sista alternativet vi har, när det enda andra alternativet är hemlöshet. Men det är ingen önskvärd situation, säger hon.

Rasade i vikt

Under tiden på Rosenbom berättar Emmeli för en anhörig att hon nu har lärt sig att injicera amfetamin. Enligt släkt och vänner börjar hon rasa i vikt, och familjen får till och med höra att hon börjat sälja droger från sitt rum på motellet.

– Vi har ringt socialjouren, ADS (alkohol- och drogsektionen, reds anm), och polisen. Men ingenting har hänt, berättar Nina Bergman.

– Jag har inte kunnat göra mer. Hon var ju över 18 och jag hade inget att säga till om. Då måste ju socialen kliva in, när en förälder inte har någon talan, fortsätter hon.

Stödboendet Rosenbom har sedan öppnandet i mars 2010 varit föremål för ett flertal våldsdåd och uppmärksammade dödsfall. Modellen som kommunen använder på boendet är att det är accepterat att missbruka, och socialförvaltningen har tidigare fått kritik för bristnade tillsyn – att det saknats fast personal helger och kvällar. Bengt Svensson, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, har forskat om narkotikamissbruk i över 20 år.

– Det är väldigt olämpligt att placera en ung kvinna där. Snarare än att hjälpa henne komma ur sitt missbruk riskerar det att accelerera det, säger Bengt Svensson.

”Inte bara narkoman”

Nu väntar två processer för familjen. Dels den rättsliga processen, för att få reda på vad som verkligen hände kvällen Emmeli dog. Och dels processen för att utreda vilket ansvar socialförvaltningen och nämnden hade.

– Hon var inte bara en narkoman. Hon var en människa. Hon var ett barn. Och nu finns hon inte mer, säger Nina Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#falletemmeli

Mer i ämnet