Foto: SVT

Karlshamns kommun: Någonstans måste man dra gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamns kommuns tolkning av de allmänna råden sätter Emma Kiviojas elitsatning i kläm. Hon tillåts inte träna i ishallen med hänvisning till Folkhälsomyndigheten och Riksförbundet coronaråd.

– Det blir ingen rättvisa i någonting när man drar sådana här gränsdragningar men gränsen måste ju dras någonstans, säger Thomas Nilsson på Karlhamns kommun.

19-åriga Emma Kivioja i Mörrum tillhör utvecklingslandslaget men tillåts inte träna i kommunens ishall. Kommunen hänvisar beslutet till att de följer de regionala råden och de nationella riktlinjerna.

– Vi har tolkat det så att gränsen går vid de födda 05 och yrkesmässig idrott, säger Thomas Nilsson på fritidsförvaltningen i Karlshamns kommun.

Olika tolkningar

När det gäller yrkesmässig idrott hänvisar kommunen till konståkningsförbundet och att det gäller landslag och utvecklingslandslag. Däremot är juniorer undantagna, och det är där som Emma Kivioja kommer i kläm.

Till skillnad från flera jämnåriga landslagskamrater i andra delar av landet nekas hon isträning. En enkät som SVT Sport har gjort visar att råden tolkats olika inom idrottsdistrikten.

– Så ska det ju inte vara. Det är sådant jag hoppas man kan minimera med att man släpper fram vettig träning för folk över 15 år, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Folkhälsomyndighetens nya förslag är ute på snabbremiss vilket kan betyda lättnader och förtydlinganden i riktlinjerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.