Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är förståeligt att det finns en oro, säger Malin Boström, chef på Karlskrona kommuns bosättningsenhet. Hör mer om flytten i klippet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Karlskrona kommun om flyttbeskedet: ”Praktiskt för oss och ukrainarna”

Uppdaterad
Publicerad

Under våren måste ett femtiotal ukrainska flyktingar flytta, efter att Karlskrona kommun väljer att säga upp blockhyran av ett 20-tal lägenheter på Galgamarken.

Efter två år på samma plats med flera tidigare flyttar bakom sig, var det inget självklart beslut att flytta ukrainarna.

– Men utifrån storlek och standard på lägenheterna så valde vi att fatta det här beslutet, säger Malin Boström, chef på bosättningsenheten i Karlskrona kommun.

Drygt två år efter krigsutbrottet i Ukraina är cirka 150 ukrainska flyktingar bosatta genom Karlskrona kommun.

När de första flyktingarna anlände från Ukraina via Polenfärjan fick kommunen agera snabbt. Kommunen hyrde då ett 20-tal lägenheter i ett bostadshus mellan Pantarholmen och Galgamarken via så kallad blockhyra.

Kriget i Ukraina

”Tillfällig lösning”

Två år senare vill Karlskrona kommun nu säga upp blockhyran. Ett 20-tal ukrainska familjer tvingas därmed lämna hyreshuset för att i stället spridas ut i enskilda lägenheter i kommunen.

– Det var alltid tänkt som ett tillfälligt boende för massflyktingar, säger Malin Boström, chef på kommunens bosättningsenhet.

Hon betonar att flytten från de trångbodda före detta studentbostäderna på 40 kvadratmeter på Galgamarken kommer att innebära högre boendestandard för de ukrainska flyktingarna.

”Hunnit acklimatisera sig”

Efter att det massflyktsdirektiv som ger ukrainska flyktingar tillfälligt uppehållstillstånd – som i nuläget gäller fram tills mars 2025 – löpt ut, har flera ukrainska flyktingar uttryckt en vilja om att stanna i Karlskrona eller Sverige.

Kommunen ser därför flytten som en mer långsiktig lösning.

– Det är mer praktiskt för kommunen och för individen med enskilda bostäder.

Vad har ni fått för respons från ukrainarna?

– En del är nöjda med att få en bättre lägenhet. En del är inte så nöjda, de tycker att de bor bra nu och har acklimatiserat sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet