30 procent av de inskrivna i Blekinge är barn mellan 3 till 19 år. Många av dem anlände med Polenfärjan till Karlskrona. Foto: arkiv/SVT

Så många ukrainska flyktingar bor i Blekinge idag

Uppdaterad
Publicerad

Det är drygt ett år sedan som mängder av ukrainska invånare flydde med Polenfärjan till Karlskrona och vidare genom Sverige. Efter tolv månader har nu flera hundra flyktingar från Ukraina bosatt sig i Blekinge.

Statistik från Migrationsverket för januari månad visar att det är 590 ukrainska medborgare som är inskrivna i mottagningssystemet.

30 procent av de inskrivna i Blekinge är barn mellan 3 till 19 år, antalet barn upp till två år ingår inte i statistiken. Den största åldersgruppen efter den mellan 20 till 64 år, är den från 65 år.

Dubbelt så många kvinnor

Totalt 532 personer av de inskrivna bor via ett kommunalt eller privat boende, men det är oklart hur många som är bosatta på flyktinganläggningar i länet.

Flest inskrivna bor i Karlskrona kommun, därefter näst flest i Karlshamn. Det är drygt dubbelt så många kvinnor som män som kommit till Blekinge från Ukraina.

Sedan december är det 35 ukrainska personer som har lämnat länet, som tidigare var skrivna i Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT följer flyktingar från Ukraina

Mer i ämnet