Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Natalya Baranovska och hennes familj trodde de skulle få fira nyår i Kiev, men så blev det inte. Nu gör de det bästa av situationen i sin nya hemstad, Karlskrona. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Nyårsfirandet de aldrig kunde ana: ”Trodde vi skulle vara här i två veckor”

Uppdaterad
Publicerad

När Natalya Baranovska skålade in 2022 kunde hon aldrig ana att hon ett år senare skulle fira nyårsafton med sin familj i Karlskrona. Det enda de önskade sig i julklapp är att snart kunna återvända till sitt hus i Kiev.

– Att fortsätta är det enda alternativet, säger hon.

Att hennes man Oleksii hade jobb som föreläsare på BTH gjorde valet enkelt för familjen att tidigt lämna hemlandet när Ryssland hade invaderat. Sedan dess har de kämpat för att bygga sig ett nytt liv i Karlskrona, där de nu bott i flera månader.

– När vi åkte trodde vi att det skulle vara över om max två, tre veckor. Jag brydde mig inte om att packa med så mycket saker, säger Natalya Baranovska.

Nyårskalendern 2022 Blekinge

Hon har börjat studera hållbar utveckling på högskolan och även hunnit lära sig en del svenska.

– Det känns viktigt att uppehålla sig med någonting.

”Rädda för raketer”

Att fira in det nya året är vanligtvis en betydelsefull tradition i Ukraina. Nu får familjen istället samlas med vännerna de har i Karlskrona – och be för att Ukraina under nästa år ska frias från ryska styrkor.

– Många flyktingar är rädda för raketer och även ljudet av militärflygen som ofta hörs här i Blekinge. Det väcker dåliga minnen, säger hon.

Möt familjen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårskalendern 2022 Blekinge

Mer i ämnet