Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Yeva, Kate och Artur om hur de haft det de senaste månaderna – och hur de trivs med tillvaron i den nya skolan. Foto: Jonas Fiskaare /SVT

Så har det gått för de ukrainska barnen i Örebro

Publicerad

För två månader sedan besökte SVT för första gången de ukrainska barnen i årskurs 3 på Hannaskolan på Väster i Örebro. Nu har drygt två månader passerat och snart går de ett långt, efterlängtat sommarlov till mötes. Skönt så klart – men det kommer även innebära en saknad, menar Artur.

– Jag gillar att vara i skolan.

Senast vi träffade Kate, Yeva och Artur hade de bara hunnit gå ett par veckor i den nya skolan. Då var det konstigare för dem att alla raster skulle ske utomhus i den svenska skolan.

Nu, två månader senare, har de hunnit vänja sig mer med nya rutiner och nya klasskompisar.

– Jag har fått många nya kompisar. Inte bara från vår klass utan även från klasserna över oss, berättar Yeva.

Men hur kommunicerar ni med varandra?

– Vi pratar både svenska, engelska och lite ukrainska, förklarar Kate.

Framtiden oviss

Om bara ett par dagar är det skolavslutning och efter det väntar ett långt sommarlov. Än så länge vet de inte om de kommer att återvända till Hannaskolan i höst. Även saknaden efter hemlandet är stor så vill de gärna stanna i Sverige.

– Vi planerar ju för att de ska vara kvar och tar höjd för det. Sen har vi haft en dialog med föräldrarna och vi vet ju att framtiden för dem är väldigt osäker, konstaterar Mia Vallin som är rektor på Hannaskolan.

Se klippet där Artur, Yeva och Kate berättar om sina sommarlovsplaner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT följer flyktingar från Ukraina

Mer i ämnet