Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yuliia Trach (t.v.) pratar svenska, men säger att hon ibland har svårt att förstå motparten. Hon säger att flyktingguidens hjälp, Marie Magnusson (t.h.), är ovärderlig. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Yuliia från Ukraina om mötet med Örebros nya flyktingguide: ”Jag hade ingen person att fråga”

Uppdaterad
Publicerad

Hon vill inget hellre än att ha ett fast jobb. Helst inom skolan. Yuliia Trach kom till Sverige för åtta månader sedan. Nu är hon en av de ukrainare som träffat Örebros nya flyktingguide och fått hjälp med allt från myndighetskontakter till hur den svenska sjukvården fungerar.

– Det behövs. Jag kan säga allt jag vill, men det är inte alltid jag förstår andra, säger Yuliia.

Yuliias kontakter med olika myndigheter har inte varit helt smärtfria. Bland annat fick hon problem när hon ville placera sina barn i svensk skola. Till slut fick hon hjälp, men av kyrkan istället för de sedvanliga instanserna, berättar hon.

Det är också där hon sätter sina kunskaper i svenska språket på prov, bland annat genom att hjälpa andra ukrainare med översättningar en gång i veckan.

– Jag kan engelska sedan tidigare, så det kanske är det som hjälpt mig med svenskan, säger hon.

Vill arbeta inom skolan

Innan Rysslands invasion av Ukraina drev Yuliia en möbelbutik och jobbade extra som personlig assistent. Men hittills har försöken att få jobb i Sverige varit fruktlösa. Nu hoppas hon få ett fast jobb och kan tänka sig att jobba med det mesta.

– Men helst inom skolan, kanske med att hjälpa ukrainska barn att komma in i det svenska språket.

Många frågor om jobb

På Vuxenskolan i Örebro har Yuliia tillsammans med ett tjugotal andra ukrainare precis haft möte med Marie Magnusson, Örebro kommuns nya flyktingguide. Hon bekräftar att många ukrainare, precis som andra skyddsbehövande, behöver både samhällsinformation och social integration.

– Bland informationen som efterfrågas mest finns allt som rör jobb, till exempel hur deras dagersättning påverkas av extrajobb, säger Marie Magnusson.

Hör Yulliia Trach och Marie Magnusson berätta mer i klippet ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT följer flyktingar från Ukraina

Mer i ämnet