Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Magnusson kommer det närmaste halvåret att arbeta som flyktingguide i Örebro kommun. Uppdraget är att lotsa ukrainska flyktingar rätt i svenska samhället. Hör mer i videoklippet. Foto: SVT

Guide ska lotsa flyktingar från Ukraina rätt: ”Kan bli mycket mer än vägledning”

Publicerad

Flyktingar som kommit till Örebro från Ukraina ska erbjudas en mentor som hjälper dem in i det svenska samhället. Samordningen av mentorsprogrammet sköts av en nyinrättad tjänst i kommunen.

– Jag hoppas verkligen att jag ska åstadkomma skillnad, säger Marie Magnusson, flyktingguide på Örebro kommun.

Förra året fick Örebro uppdraget att bosätta ukrainska flyktingar. Idag finns det 364 kommunplacerade ukrainare i kommunen och den nyinrättade flyktingguiden ska genom uppsökande verksamhet lotsa dem in i samhället.

– Jag har varit med i föreningen Ukrainagruppen i Örebro och varit väldigt engagerad. Det är väldigt många volontärer i den gruppen och via gåvocentralerna har jag träffat många av ukrainarna och hjälpt dem mycket med det praktiska, säger Marie Magnusson.

Örebro län och kriget i Ukraina

Hon lovordar engagemanget för gruppen, både hur kommunen arbetat med mottagandet och hur civilsamhälle och kyrkor bidragit.

– Det känns som att alla har räckt upp handen på något sätt.

”Tar tid”

Tillsammans med Röda korset i Örebro ska det under våren inrättas ett mentorsprogram, där ukrainska flyktingar paras ihop med frivilliga som ska stötta dem.

– De har ju varit här i tio månader och många är på god väg. Många barn har börjat i skola, förskola och fått lite kompisar. Men det behöver göras mer och det tar tid.

– Att de här personerna kanske får en mentor, det är jätteviktigt, både för språk och kamratskap. Det kan ju bli mycket mer än vägledning, säger Marie Magnusson.

Hör mer om hennes roll och vilka behoven är i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet