Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liliia Novikova berättar om hur den nya stiftelsen som hon jobbar med kan hjälpa Ukrainas invånare. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Liliia hjälper sitt hemland från Karlskrona – driver ny stiftelse

Publicerad

Liliia Novikova har snart bott i Karlskrona i ett år, sedan hon flydde hit från Kiev med sin familj. Ett år efter invasionen hjälper hon sitt hemland genom en ny stiftelse som ska hjälpa människorna i Ukraina.

– Jag kunde inte bara stå och titta på, det är min tid nu att hjälpa tillbaka, säger hon.

Tack vare makens jobb på Blekinge Tekniska Högskola var Liliia och hennes familj några av de första som kom till Blekinge efter Rysslands invasion av Ukraina. Familjen har sedan dess bott i Karlskrona på obestämd tid och har nu format sig en ny vardag här med skola, jobb och svenskakurser.

I samband med att Liliia Novikova gick en digitalutbildning i Stockholm, kom hon i kontakt med de personer som hon nu jobbar med i den nyskapade stiftelsen For People Foundation. 

Genom att samarbeta med flera organisationer och institutioner är deras mål att på sikt stärka Ukrainas invånare. Hon känner nu hopp för framtiden och brinner för att hjälpa sitt hemland.

– Om tio år kommer det att märkas om vi jobbat med mental hälsa eller inte. Våra projekt kommer att påverka hela Europa – eller till och med världsekonomin.

”Bidrar till min nation”

Ett av stiftelsens första projekt var en konferens i Stockholm i december, där ett hundratal ukrainska soldater, psykologer och volontärer deltog. Syftet var att alla kunde dela med sig av kunskap och erfarenheter av att arbeta vid frontlinjen på olika sätt.

– Det känns jättebra att få vara med och bidra. Jag känner mig utvald att hjälpa på det sätt jag kan här ifrån Sverige, säger Liliia Novikova.

Flera projekt är redan igång där exempelvis parasport och traumavård ska utvecklas, för bland annat veteraner och skadade civila. Genom stiftelsen forskas det också på hur produktionen av olika varor kan fortgå i Ukraina.

– Till exempel hur man odlar mat på en liten yta. Vi kan inte använda all vår mark längre för det finns rester av bomber, säger Liliia Novikova.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT följer flyktingar från Ukraina

Mer i ämnet