Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Karin Eriksby mer om läget för ukrainarna i länet. Foto: SVT

Länsstyrelsen om läget för ukrainarna i Örebro län: ”Vi har 900 skyddsbehövande”

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter Rysslands storskaliga invasion i Ukraina finns ungefär 900 skyddsbehövande i länet, många av dem kvinnor och barn. Men att klara sig på den låga dagersättningen är inte lätt.

– Skyddsbehövande får arbeta men ofta är språket en barriär, och då har man det här att leva på. Det är tufft så klart, säger Karin Eriksby, integrationssamordnare på länsstyrelsen.

Kommunerna har gjort ett fantastiskt jobb vad gäller att ordna boende till de ukrainare som finns i länet, enligt Karin Eriksby.

– Civilsamhället har också varit starkt. Det finns många initiativ, säger hon.

Med som mest 71 kronor i dagersättning per person är behoven fortsatt stora vad gäller mat, kläder och hygienartiklar.

– Det är tufft ekonomiskt. Sedan påverkas måendet ju också alltid av om man kommer från ett land i krig. Det kommer fortfarande 450 ukrainare varje vecka till Sverige. De riskerar nu att må ännu sämre eftersom man varit i en krigshärd en längre tid än de som kom hit tidigt.

I klippet berättar Karin Eriksby mer om läget för ukrainarna i länet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.