Illia fick inte köra lastbil – nu jobbar han som hyttmontör i Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat om Illia Zaruabiko, som flydde med sin familj till Sverige efter Rysslands invasion av Ukraina. Trots närmare 15 års erfarenhet som yrkeschaufför och alla tänkbara behörigheter fick han inte köra lastbil i Sverige på grund av EU-regler. Men nu, två månader senare, har han äntligen fått jobb – som hyttmontör.

– Jag är väldigt tacksam för det här. Nu kan jag betala hyran till vår lägenhet, säger han.

Drygt två veckor har gått sedan han började sitt nya jobb och att han aldrig har jobbat som montör har satt avtryck på hans kollegor och chefer.

Örebro län och kriget i Ukraina

– Han har flutit in fantastiskt bra i gänget redan. När vi hade honom här på intervju förstod vi att han är lite av en tusenkonstnär som är väldigt mångkunnig.

Hur kommer det sig att ni anställde honom?

– Jag var på handelskammaren (Mälardalens) och lyssnade på ett föredrag. Då kom jag i kontakt med Kerstin Lennermark som jobbar där och som kände honom. Hon berättade om hans situation, att han var en kille som väldigt gärna ville jobba men som hamnat i byråkratins långsamma kvarnar. Så då erbjöd vi honom jobb här, säger Tommy Bengtsson som är Illias chef på Volvo i Hallsberg.

I klippet berättar Illia Zarubaiko mer om sin nya arbetsplats och om framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet