Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Janerik Henriksson/TT / SVT

Kommunen vill se Försvarsmakten betala skadestånd till PFAS-drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun för en dialog med Försvarsmakten om vem som bär det ekonomiska ansvaret för att betala skadestånd till de som drabbats av personskada efter att ha fått i sig PFAS i dricksvattnet.

Ronneby kommun vill att Försvarsmakten ska betala skadestånden till de Kallingebor som ska få skadestånd för att ha fått i sig stora mängder PFAS genom dricksvattnet.

– Vi har en dialog med Försvarsmakten sedan processen började. Den fortsätter och förs i positiv anda, säger Ronny Johannesson (M), ordförande i Ronneby Miljö och Teknik AB.

Han vill inte ge några detaljer kring uppgörelser eller annat.

– Vi vill att Försvarsmakten står för de kostnader som Ronneby Miljöteknik kommer att ha i förhållande till Högsta Domstolens dom, säger Ronny Johannesson.

Få dagar kvar att ansöka

Det var i tisdags som Högsta Domstolen slog fast att Ronneby kommun är skadeståndsskyldiga för att invånarna i Kallinge under flera års tid fått i sig stora mängder PFAS genom dricksvattnet.

De som inte är medlemmar i PFAS-föreningen har till den 16 december på att anmäla till Blekinge tingsrätt att de kräver kommunen på skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.