Hör kommunens juridiska ombud berätta varför de överklagar tingsrättens dom. Foto: SVT

Ronneby kommun överklagar PFAS-dom till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Kallingeborna som stämde det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik i det uppmärksammade PFAS-målet fick rätt av Blekinge tingsrätt. Nu överklagar det kommunala bolaget domen.

– Vi vill att hovrätten tittar på tingsrättens bedömning, säger Mathias Kågell-Landgren, kommunens juridiska ombud.

Den 13 april föll tingsrättens dom i det uppmärksammade PFAS-målet där 160 Kallingebor stämde det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik. Bakgrunden är att PFAS-ämnen läckt ut i det kommunala dricksvattnet.

I domen slog Blekinge tingsrätt fast att bolaget ska kompensera Kallingeborna eftersom förhöjda halter PFAS i blodet klassas som en personskada. Nu vill det kommunala bolaget att hovrätten prövar fallet.

– Det är så pass viktiga frågor som har lyfts i tingsrättens dom att vi anser att domen bör överprövas av hovrätten. Det saknas till exempel prejudikat i denna typ av mål där själva risken för skada anses som personskada, säger styrelseordförande i Ronneby Miljö & Teknik AB Kevin Ny i ett pressmeddelande.

Hör kommunens juridiska ombud i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet