Foto: SVT

Dom i tingsrätten: PFAS-drabbade i Kallinge ska kompenseras

Uppdaterad
Publicerad

PFAS-föreningen har rätt till kompensation för personskador.

Det stod klart under tisdagen, när domen föll i den omfattande PFAS-rättegången i Blekinge tingsrätt – där PFAS-föreningen stämt det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik.

Sju år har gått sedan den så kallade PFAS-skandalen uppdagades i Kallinge och förhöjda halter av ämnena upptäcktes i det kommunala dricksvattnet.

Därefter har de rättsliga turerna varit många, innan fallet till slut togs upp i Blekinge tingsrätt i början av februari i år.

Över 160 kärande

I den civilrättsliga rättegången som pågått under våren står över 160 Kallingebor – PFAS-föreningen – som kärande, och frågan som behandlats av tingsrätten är om Ronneby kommun har något skadeståndsansvar gentemot de drabbade.

PFAS-föreningen vill ha rätt till ett generellt skadestånd, medan kommunen anser att rätten till skadestånd bör prövas individuellt och att personerna ska kunna uppvisa tydlig koppling mellan intaget av PFAS och sjukdom.

Dom under tisdagen

När domen föll under tisdagen, stod det klart att Ronneby Miljöteknik ska kompensera de kärande eftersom förhöjda halter PFAS i blodet klassas som en personskada. Det innebär i sin tur ökade hälsorisker och fysiska förändringar, samt försämringar av kroppen, enligt rätten.

Däremot ogillar tingsrätten kärandenas yrkande att Ronneby Miljöteknik ska kompensera dem för deras befogade oro för ohälsa och försämrad hälso- och livsprognos. Rätten anser inte att den oro som situationen lett till i sig är att klassa som personskada.

Ronneby Miljöteknik ska dessutom betala cirka sju miljoner kronor i rättegångskostnad. Frågan om hur stort det ekonomiska skadeståndet blir avgöras vid ett senare tillfälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.