Foto: SVT/TT

PFAS-föreningens lättnad efter tingsrättens dom: ”Tårarna rann”

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby Miljöteknik ska kompensera de PFAS-drabbade Kallingeborna för de personskador de lidit av att få i sig ämnena. Det meddelade Blekinge tingsrätt under tisdagen. Ett besked som togs emot med tårar av PFAS-föreningen.

Under tisdagen föll domen i den omfattande PFAS-rättegången, där över 160 Kallingebor stämt det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik efter att PFAS-ämnen läckt ut i det kommunala dricksvattnet.

Blekinge tingsrätt slog fast att Ronneby Miljöteknik ska kompensera de kärande eftersom förhöjda halter PFAS i blodet klassas som en personskada. Det innebär i sin tur ökade hälsorisker och fysiska förändringar, samt försämringar av kroppen, enligt rätten.

Vattenskandalen i Kallinge

– Tårarna rann. Vi var fyra personer här från styrelsen som stod och kramade varandra. Det är emotionellt med anledning av allt arbete som ligger bakom, säger Martin Johansson, från PFAS-föreningen.

Han får medhåll av gruppens ordförande Herman Afzelius.

– Det är det här vi har kämpat för. Det känns oerhört skönt att det äntligen är fastställt att Ronneby Miljöteknik har skadeståndsansvar för det vatten de levererat till oss, säger han.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet